Canlı Yayın Nasıl Yapılır?
Ekim 12, 2016

IP Kamera (Network Kamera) Nedir?

IP kameralar görüntüleri dijtal bilgiye çeviren ve bağlı oldukları ağ ortamı yardımıyla yetkilendirilmiş kullanıcıların lokal ağ ya da internet üzerinden bunlara ulaşmalarını sağlayan kameralardır.

Kendi IP numaraları vardır. Üzerlerindeki yazılımla tıpkı bir web sunucusu gibi hareket ederler. Programlanabilme, görüntü depolayabilme, alarm yönetimi hareket algılama gibi birçok özellikle donatılmışlardır.

IP kameraların herhangi bir pc ye bağlı olmaları gerekmez. Ağdaki router, switch ya da hub a bağlı olması yeterlidir.

IP Kamera Nedir?

IP Kameralar lens ve bileşenleri ışık ve farklı dalga boylarından oluşan görüntüyü yakalar ve elektirik sinyaline çevirir. Bu sinyaller analog formdan dijital forma çevrilir ve sıkıştırılarak IP networkü üzerine gönderilir.

IP Kamera diğer sistemler gibi ekstra aparatlar, kartlar, kayıt cihazları gerektirmeyen en ileri teknolojiye sahip olan kamera sistemidir. IP Kameralar görüntü aktarılan mekanı canlı ve sesli olarak bulunduğunuz heryerden bilgisayarınız, laptopunuz, cep telefonunuz veya PDA’nızdan rahatlıkla izleyebilme olanağı sunar.

IP Kamera Nasıl Çalışır?

Analog CCTV kameralardan farklı olarak hertürlü network ortamına adapte edilebilen IP Kamera herhangi bir donanıma gerek duymadan elde ettiği görüntüleri ağınızda belirlenen noktaya dijital olarak ulaştırabilmektedir. Bu işleyişi sağlarken kamera lensten aldığı görüntüyü dijital olarak dönüştürerek işlemcisine ve ordan da işletim sistemi sayesinde uzak erişim noktalarına Internet Protokolünü kullanarak MJPG veya MPEG4 formatında görüntü ve ses olarak anında transfer etmektedir.

Bu transferi sağlamanız içinse IP Kameranızı sadece mevcut bir yerel network ağına bağlamanız yeterlidir. IP protokol tabanları ile çalışan IP Kamera bağlı bulunduğu mekanın görüntüsünü eş zamanlı olarak mevcut yerel network veya Internet ağınıza transfer ederek mevcut bulunduğunuz ortama çeşitli yöntemlerle görüntünüzü transfer edebilecektir.

IP Kamera Nasıl Çalışır

IP Kamera mini-kompakt bir yapıya sahip network görüntü iletişim kamerasıdır. Yerel network iletişim ağından ve mevcut bilgisayarlardan başka ekstra ekipman ihtiyaçlarına gerek duymadan çalışabilir. IP Kameranın içerisine işlemcisi ve işletim yazılımları bulunan micro sistem entegre edilmiştir. IP Kamerada sesleri istediğiniz yerden duyabilmeniz için bir mikrofon standart olarak sunulmaktadır. Ayrıca herhangi bir mikrofonu bağlayarak, kameraların uzaklığına bağlı kalmadan istediğiniz noktadaki önemli ortamların seslerini daha net duyabilir, kayıt edebilirsiniz.

IP Kamera kablolu network’e CAT5-CAT6 kablo ve RJ45 kablo ucu ile, kablosuz networke ise mevcut wireless yapısı ile eşleştirilerek kolaylıkla şifre doğrulaması yaparak bağlanabilmekteidr. Wireless özelliği olmayan bir IP Kamera rahatlıkla bir wireless router ile kablosuz yapıya geçirilebilir.

IP Kamera Nasıl Kurulur?

IP Kamera Nasıl Kurulur IP Kameralar isminden de anlaşıldığı gibi Internet Protocol Kamera anlamında açılıma sahiptir. Bu açılım IP Kameraların bünyesinde bir Web Server bulundurmasını gerektirir. Cihazlar mevcut network’te sabit veya otomatik olarak atanacak bir IP numarasına ihtiyaç duymaktadırlar. IP atamasını yapmak ise kameralarımızın çalışması için olması gereken tek işlemdir.

Bir IP kamerayı satın aldığınızda ilk olarak cihazın kullanım kitapçığına göz atmanızı öneririz. Cihazların kullanıcı kitabı paket içeriği, içerikteki parçaların kullanım şekli, kameranın tanıtılması, kameranın kurulumu, IP numarası atanması gibi bilgilere sahip olmanızı sağlar. Kitapçık içeriğinde satın almış olduğunuz kameranın Default IP numarası belirtilmektedir.

Yapmanız gereken şey ilk etapta cihazın adaptörü ile elektriğe bağlanması ardından bir network kablosu ile modeminize giriş yapmaktır. Fakat kameranız ile modeminiz aynı IP grubunda çalışıyor ise Explorer pencerenizden kitapçıkta gelen IP numarasını direk tuşlayarak kameranıza bağlanabilir, hertürlü menüye ulaşabilirsiniz. Ancak kameranız ile mevcut network IP grubunuz farklı ise bir cross kablo vasıtası ile kameranızı direk bilgisayarınıza bağlayıp ana menüden IP grubunu değiştirerek, değişiklikleri kayıt etmek gerekmektedir ve sonrasında modeminize tekrar bağlanabilirsiniz.

IP Kameralar network yapınızda ister Statik IP numarası ile istersenizde DHCP’den otomatik bir IP numarası alınarak çalıştırılabilir. Wireless ürünlerde ise yine aynı ayarlamalar yapılmalıdır.Belirtildiği gibi tek yapmanız gereken IP Kameraya mevcut IP grubunuzdan bir İp numarası atamaktır. Cihazlar bunun haricinde hiçbir şekilde kullanıcıya farklı bir zahmet vermemektedir. Kurulumu kendiniz yapacaksanız kutu içeriği olan CD’de kameranın IP numarasını model numarası bazında listeleyen bir sihirbaz bulabilirsiniz.

En son olarak kayıt yazılımını bilgisayarınıza rahatça kurabilir ve kayıt yapma ayarlarınızı düzenleyerek, sistemi stabil şekilde kullanabilirsiniz. Uzaktan izleme yaparken de Explorer pencerenize Statik IP numaranızı yazmanız, internete bağlı laptopunuzda kayıt yazılımınızı çalıştırmanız, 71 serisi bir kamera kullanıyorsanız Cep Telefonunuzun ya da PDA’nızın Real Player, Quicktime gibi programları ile adresi girmeniz yeterli olacaktır. Artık kameranızın görüntüsünü ve ortam seslerini rahatlıkla gözlemleyebilir, kameranızı istediğiniz yöne uzaktan çevirebilirsiniz.

Comments are closed.